top of page

Daca vrei sa te bucuri de dulceata vietii ia hapuri amarePosted


În medicina chineză noi avem de-a face cu filozofia medicală a celor cinci elemente.

Aceasta a fost aplicată încă de acum mai bine de 7000-8000 de ani în practicile de Qigong, Jinggong, Shengong, nutriție, arte marțiale, arhitectură, astronomie, artă și tot ce înseamnă viața umană.

Dacă privim omul, vom observa ca el a fost studiat și clasificat într-un mod magistral în acord cu filozofia celor 5 elemente.

Anotimpurile urmează unul după altul conform elementelor:

metal, apă, lemn, foc și pământ


Cele cinci organe principale și cele 5 secundare au capacitatea de a înmagazina energia Qi și a o circula în ceea ce noi numim circuitul organelor, hrănind viața din noi prin cele cinci culori, cele cinci sunete și cele cinci gusturi.

Când noi învățăm să folosim cele cinci savori într-o manieră echilibrată noi putem reinstaura armonia pierdută. Dacă urmărim istoria culinară și medicală vom observa că în trecut până relativ recent, gustul dulce era rar sau foarte rar folosit, în schimb gustul amar era folosit în mod frecvent și se cunoșteau o mulțime de plante, flori, rădăcini și fructe care aveau acest gust amar și care erau folosite în vindecarea diverselor afecțiuni. De ce?

Postul sau pauzele alimentare. Ce este detoxfierea? Cum apare? Cum o declanșăm? Ce beneficii aduce senzația de foame?


Atunci când nu ținem cont de combinațiile alimentare, orele de masă, relaxarea sau siesta de după masă, vom avea arderi incomplete rămânând multe reziduri în țesuturi și sistemul limfatic. Odată ce micșorăm cantitatea de mâncare sau luăm o pauză alimentară, enzimele care ar fi trebuit să participe la spargerea legăturii moleculare a bolului alimentar vor migra în corp și vor începe să digere toate deșeurile și tot ceea ce nu a putut să fie digerat, transformându-l astfel în compost ce va putea fi eliminat ușor. Astfel obținem acestă detoxifiere pe care putem să o ajutăm prin periajul sau drenajul limfei.

O metodă naturală poate neobișnuită pentru zilele actuale, dar foarte comună în trecut, este să menții mereu senzația de foame.


Așa cum căscatul echilibrează și optimizează rapid fluxurile de energie, sânge și hormoni ducând la o încărcare puternică a corpului cu energie cosmică, tot așa lucrează menținerea senzației de foame un timp îndelungat. În acest fel cei din vechime se asigurau de o curățire constantă a corpului cât și de o capacitate crescută în a fi conectat cu o putere foarte specială numită în creștinism Duhul Sfânt. Era ceea ce urmăreau pustnicii, călugării, dar și laicii în practicile lor. Diferența este doar că ei plecau de la nivelul acesta în sus pe când ceilalți ajungeau până aici în procesul de vindecare.

Amarul sau gustul pierdut

Ceea ce observăm este că folosind gustul amar reușim să regularizăm fluxurile de energie în circuitul organelor. Aceasta ne va conduce spre rafinare în gândire, comportament și acțiune.

Foarte interesant este că de-a lungul istoriei ca să poți să te îmbolnăvești de nervi sau să ai probleme de memorie, concentrare și mobilizare creativă, ai nevoie de un ficat bolnav, plin de toxine și bineînțeles mulți radicali liberi.

Pentru a trata problemele legate de ficat avem nevoie de alimente amare: andive, anghinare, pelin, salvie sau diferite fructe dintre care aș vrea să menționez scorușul sau aronia.

Arbustul de Aronia melanocarpa Nero originar din nordul Americii de Nord, a fost apreciat din cele mai vechi timpuri de către băştinaşii acelor locuri care l-au cultivat pentru longevitatea, rezistenţa şi proprietăţile sale curative. Arbustul de aronia face parte din familia Rosaceae și este cunoscut în Europa sub denumirile.


de Black Chokeberry sau Redberry. În zonele noastre este cunoscut sub denumirea de scoruș negru sau roșu. A fost adus de ruși in anii 1950, din America în Europa, este foarte rezistent la frig, fiind cultivat chiar și în zonele îndepărtate ale Siberiei.

Celebritatea aroniei se datorează rezultatelor cercetărilor științifice care au relevat efectele benefice în tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare, nervoase și a cancerului.

Datorită proprietăților ei, aronia a fost introdusă în dieta pentru antrenament a trupelor speciale, scafandrilor militari și cosmonauților ruși începând cu sfârșitul anilor 50 până în zilele noastre.

Așa cum am mai spus există două specii de aronia, una cu fructe de culoare închisă (scoruș negru) ce are o influență extraordinară asupra proceselor nervoase și endocrine, în special, și alta cu fructe roșii ce influențează într-un mod uimitor sistemul cardiovascular, sângele și inima. Diferența dintre cele două este dată de o specializare terapeutică având o creștere procentuală de 10-15% atât pentru scorușul negru cât și pentru cel roșu.

Ce este spectaculos în folosirea acestui fruct?

Este un mod de a introduce rapid și ușor mai multe principii vindecătoare cum ar fi polifenoli, antioxidanți, oligoelemente, vitamine, electroliți etc.

Aronia are capacitatea de a regulariza întregul circuit al organelor, de a elimina reziduurile care se adună începând de la ficat până la piele. Altfel spus poate să ofere un ajutor de nădejde în detoxifierea organismului.

Oamenii sunt interesați de detoxifiere, adică de capacitatea de a crește nivelul enzimatic pentru a desprinde prin ardere metabolică toate acele reziduuri care nu au putut fi metabolizate de-a lungul timpului.

Pe măsură ce noi pierdem din acest nivel enzimatic pierdem capacitatea de a menține nivelul energetic la capacitate maximă ducând la modificarea pH-ului. Acesta începe să scadă și să devină din ce în ce mai acid ceea ce creează un flux mare de radicali liberi care vor fura ca niște hoți o mulțime de electroni prin care ne vor afecta nivelul celular și ceea ce este cel mai important complexitatea ADN-ului, adică vom pierde informații și chiar programe care manageriază sănătatea și comunicarea atât în corp cât și în afara lui.

Nivelul crescut de antioxidanți va neutraliza nivelul de radicali liberi instaurând formula naturală a pH-ului vieții umane: 80% alcalin și 20% acid


Totuși vreau să menționez faptul că, chiar dacă atunci când sunt prezenți în exces au efecte negative, noi avem nevoie de radicali liberi în procesele metabolice și în acest sens avem elemente specializate numite pompe protonice care mențin un nivel crescut de aciditate al sucului gastric, între 1.2-1.8 pH deoarece odată cu vârsta tinde să devină mai puțin acid, creând astfel probleme de asimilare-metabolizare, cu arderi incomplete producătoare de reziduuri.

Dacă păstrăm sucul gastric la un nivel optim vom fi capabili să desfacem proteinele (vegetale sau animale) exact ca pe o păpușă Matrioșka, până ajungem la cea mai mică parte, adică aminoacizii. Noi nu avem nevoie de proteine, dar avem nevoie de aminoacizi – aceștia sunt cărămizile din care este construit corpul uman.

Electroliții

Alimentația modernă este sărăcită de multe elemente vitale, iar unii dintre aceștia sunt electroliții.

Electroliții sunt elemente vitale pentru sănătatea bioelectrică a corpului reușind să mențină capacitanța optimă privind toate valorile electrice ale corpului și influențând astfel diferența de potențial de mebrană celulară care este unul dintre cei mai importanți factori care susțin longevitatea, sănătatea și capacitatea de a fi creativ.

Aronia oferă atât electroliți primari cât și secundari și terțiari, impulsionând astfel la un nivel superior organele electrodependente cum ar fi creierul, inima, organele sexuale, plexul celiac, intestinele etc.

Biochimia fructelor de aronia sau ce substanțe nutritive conțin?


Aronia conține substanțe active și alte componente esențiale în forma lor naturală, în special:

– polifenoli care pot fi utili consumând produsul ca atare cât și în combinație cu anumite uleiuri speciale (o anume specie de salvie) care pot regenera creierul;

– vitamina B3 (niacina) – o substanță extrem de importantă în vindecarea majorității afecțiunilor grave și ale bolilor degenerative ale corpului, creierului și sistemului nervos;

– are un impact uluitor în procesul de ATP-ază (producerea energiei care hrănește celulele) producând un nivel optim de triptofan și serotonină cu impact asupra neuropeptidelor, eliminând depresia, anxietatea, stările de discomfort fizic și psihic precum și bolile de piele.

– vitamina B2 (riboflavina), vitamina B7 (acid folic), vitaminele E, A, K, precum și minerale: potasiu, iod și fosfor.

Aronia are un conținut foarte mare de antioxidanți, mult mai mare decât afinele (de 15 ori mai mare), merișorul sau rodiile.


Are un conținut mare de proantocianidine (care se găsesc și în semințele de struguri) și acid chinic (de 10 ori mai mare decât merișorul)! Este un rezervor de tinerețe, sănătate și longevitate la îndemâna noastră.

Aronia nu are gustul familiar pe care îl accepți din prima ca la o stafidă dintr-o prajitură. E astringent ca o gutuie, ușor amărui și îți alarmează papilele imediat.

Cu toate acestea, gustul mai greu de suportat este un semn bun pentru beneficiile sănătoase oferite, în special antioxidanți, vitamine, coenzime și oligoelemente.

În trecut era o modalitate comună de a verifica nivelul de toxine din corp prin faptul că odată ingurgitat sucul de aronia, se așteptau reacțiile celui testat și în funcție de ce reclama persoana respectivă se putea ști cât de mare este nivelul de toxicitate și ce organe sunt cele mai afectate.

Conținutul în vitamina P (care ajută la fixarea vitaminei C în organism) este mai ridicat decât în orice alt fruct (conține de 5 ori mai multă vitamina P decât strugurii); 1 kg fruct de aronia echivalează cu 25 kg lămâi.

Fructele de aronia sunt o soluție puternică împotriva radicalilor liberi. Proporția polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ.

În trecut copiii erau puși să ia ulei de pește și tot felul de ceaiuri amare pentru a le consolida imunitatea și capacitatea de refacere după efort, inclusiv la indienii din America de nord copiii erau mari consumatori de fructe de aronia.

Cum planificăm cantitatea și concentrația sucului de aronia?

Știind că fructele de aronia au gust amar și astringent putem apela la o mulțime de trucuri. Unii preferă congelarea lor, deoarece le mai “taie” din gustul amar (reduce cantitatea de tanine) și capată un gust mai dulceag. Este adevărat dar, după un timp de adaptare, e bine să înțelegeți că taie și cantitatea și calitatea energiei și conținutului.

Interesant este că fructele de aronia, ca și fructele de pădure, se pot folosi și la prăjituri și smoothie-uri, dar se pot prepara și gemuri (magiun) sau dulceţuri din ele.

Este cunoscut faptul că în trecut ca și în prezent, din aceste fructe se extrage un pigment puternic care este folosit în industria alimentară.

Fructele le putem usca ușor acasă, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subțire sau putem folosi deshidratorul. Fructele uscate pot fi rehidratate în timpul iernii și apoi folosite la fel ca fructele proaspete.

Din fructele uscate se poate face de asemenea și ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse.

De departe, cel mai indicat mod pentru menținerea proprietăților fructelor este extractul de aronia. Dacă este obţinut prin presare la rece, extractul de aronia păstrează din proprietăţile antioxidante şi din conţinutul de vitamine ajutându-se singur să se păstreze un timp mai lung decât celelalte sucuri.

Doza zilnică pentru un adult este de 100 ml (2x 50 ml) pe stomacul gol dimineața și seara înainte de culcare.


Sticla se va agita foarte bine pentru potențarea energetică. Se va ține cât mai mult timp în gură pentru o maximă absorbție, după care se va înghiți. Durata ideală va fi de minim 1 lună și maxim 3 luni pe an, preferabil toamna.

În plus, sucul este indicat să fie consumat cu 50-60 de minute înainte de masă (optim pentru drenarea vezicii biliare.

Infuzarea puternică de vitamina B2, PP precum și vitamina C duce la creșterea imunității și refacerii puterii cardiace, ceea ce va ajuta aproape toate celelalte funcții ale corpului.

Acest fapt cât și capacitatea fructului de aronia de a fi unul din cei mai puternici agenți de metabolizare a grăsimilor, datorită cocktail-ului de enzime, ajută la reducerea nivelului de:

– glicemie (măsurat pe stomacul gol) – atenție diabeticii cu hiperglicemie,

– Hb A1c (hemoglobine glicolizate),

– colesterol și trigliceride,

– alternare a tensiunii arteriale, aceasta începe să se optimizeze.

Idei de pus în practică legate de ce puteți face consumând sucul de aronia

Cancerul pulmonar ocupă un loc fruntaș în timpurile pe care le trăim.

Interesant de observat că sunt oameni care ajung să fie bolnavi de plămâni chiar dacă nu au aprins o țigare în viața lor. Totuși ei au avut un start nu prea bun în copilărie, au avut parte de aer viciat, igrasie, mucegai, respirație incorectă sau îmbrăcăminte neadecvată.

Tot atât de adevărat este că vedem multe persoane care deși fumează, și au ani buni (40-50 de ani) de când au început, totuși plămânii lor lucrează destul de bine. Care este secretul lor? Alternarea cu momente de pauză, de detoxifiere, programe sau vacanțe de refacere și diverse activități sau obiceiuri care le intercalează viața și nu în ultimul rând ”materialul clientului” și stilul de viață al familiei în care s-a născut și a crescut.

Pentru a da comanda fermă corpulu că poate să înceapă operațiunea de detoxifiere trebuie să dăm de-o parte consumul derivatelor din lapte (deoarece corpul are nevoie pentru a scăpa de mucusul toxic generat de produsele lactate), derivatelor din grâu, orez și porumb (alte mari generatoare de mucus și inflamații, în special la nivelul sistemului nervos, respirator și cardiac), dulciurilor și mâncărurilor gătite ieri și mâncate azi.

Curățarea și întinerirea plămânilor în 72 de ore

Cu o săptămână înainte este recomandat să mâncați mai ușor, fiind atenți la consumul de apă și reglarea scaunelor pe cât posibil prin mărirea cantității de fibre din alimentație. Încercați să vă culcați înainte de ora 23.00.


Cu o zi înainte de începerea regimului beți o ceașcă de ceai de plante cum ar fi: podbal cu șovârf în proporție de 1/1 înainte de culcare. Se elibereaza toxinele din intestin, care pot provoca constipație, de aceea este bine să executați mișcări circulare cu palma dreaptă în sensul de evacuare al intestinului gros (cum priviți ombilicul, în sens orar).

În timpul curei evitați să suprasolicitați plămânii cu muncă sau antrenamente grele. Puteți să vă plimbați 20-30 de minute, seara înainte de culcare și dimineața în zori, în parc sau o zonă cu aer curat.

Cum se începe? Dimineața în zori după evacuarea intestinelor și vezici urinare pregătiți un pahar mare cu 300 de ml de apă caldă ca de ceai în care stoarceți sucul a două lămâi, bându-l ușor fără grabă apoi la minim o oră puteți lua micul dejun.

Cu o oră jumătate înainte de masa de prânz se pot bea 300 ml de suc de morcovi în combinație cu 50-75 de ml de suc de aronia. Acest suc vă ajută să vă alcalinizați sângele în timpul curățirii de trei zile.


După masa de prânz, la o oră și jumătate, e bine să beți 400 ml de suc de legume bogate în potasiu. Potasiul acționează ca tonic în procesul de curățare. Înainte de a merge la culcare cu o oră și jumătate pregătiți-vă un pahar de 300 ml de suc de afine în combinație cu 50-75 de ml de suc de aronia, care vor ajuta în lupta împotriva bacteriilor din plămâni, care pot provoca infecții.

Alimente bogate în potasiu: cartofii dulci, frunzele de sfeclă, fasolea albă, curmalele, roșiile, stafidele, scoicile, legumele cu frunze verzi (kale, mangold, sfecla elvețiană, cu textura asemănătoare spanacului), caisele uscate, somonul, avocado, ciupercile.


Exerciții de streching și băi calde. De reținut că băile cu sare grobă și metodele simple producătoare de transpirație (sauna) sunt binevenite, astfel încât îmbăierea zilnică în apă caldă de la 36,7 până la 50 de grade (depinde de cât vă este comfortabil) va permite organismului prin transpirație eliminarea multor toxine, mai ales cu proceduri de peeling cu ajutorul unei lufe, burete sau perie de păr natural.



Inhalațiile cu plante și relaxarea folosind respirația conștientă. Inspirați aerul proaspăt, luminos, plin de bunătate, expirati departe în Univers tot ce nu este bun, tot ce e cenușiu, întunecat, bolnav, plin de tot ceea ce nu vă place.

Puneți de la 5 la 10 picături de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte (sau într-un aparat special pentru inhalații).

Asezați-vă într-o poziție confortabilă și relaxată, puneți-vă capul deasupra vasului la 15-25 de cm (după ce ungeți cu cremă de galbenele mucoasele sau zonele cu piele sensibilă) și acoperiți-vă cu un prosop.


Inhalați aburul până când apa se răcește (în jur de 20 de minute).

După, masați ușor fața cu ulei de susan sau cremă (puneți puțin cât un bob de mazăre pe mâinile umede, atenție la ochi).

Bucurați-vă de viață!

2,937 views0 comments
bottom of page